Тревогите от разрастването на случаите на коронавирус парализираха инвеститорите по целия свят. Опасенията за глобална пандемия и пазарни корекции доведоха китайските акции близо до достигането на рекордно дъно, пишат авторите на CNN.

Някои инвеститори залагат на силно завръщане за китайските компании, въпреки притесненията, че китайската икономика на практика е парализирана заради заразата.

"Коронавирусът ще доведе Китай до дъното", коментира Марк Галасиевски, който е главен стратег на Elliott Wave International за Азия.

Шанхайският Composite и Хонконгският Hang Seng индекси са намалели тази година, но може да се очаква завръщане, особено след като оценките за китайските акции не са толкова високи, колкото са за американските компании в S&P 500.

Според инвестиционния ръководител на RDM Financial Group в Hightower Майкъл Шелдън през следващите от 5 до 10 години Китай и другите нововъзникващи пазари ще бъдат по-привлекателни за инвеститорите от развитите пазари.

Галасиевски смята, че най-големите китайски технологични фирми - компании като Baidu, Alibaba и Tencent - имат добри стойности, които се задържат сравнително добре по време на спада на продажбите заради коронавирус.

Той твърди, че това трио от компании е по-добро за сделки от американските високотехнологични FAANG акции - Facebook, Amazon, Apple, Netflix и собственикът на Google Alphabet.

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустрия

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустрия

Гигантите помагат, както могат

Вирусът може да даде тласък на местните китайски производители на лекарства, тълкува Брад Лонкар, главен изпълнителен директор на Loncar Investments и създател на Loncar China BioPharma.

"Преди избухването на коронавирус в Китай започна да се наблюдава биотехнологичен бум. Правителствените служители искат да надградят икономиката до сектори с по-висока стойност като лекарства, а не само да се фокусират върху генеричните лекарства. Сега Китай трябва да модернизира медицината още повече, а по-големият фокус ще падне върху тези компании, които работят срещу разпространението на коронавируса", допълни той, отбелязвайки, че подобни ходове на инвеститорите могат да бъдат изключително ползотворни.

Zai Lab е лидер в лицензирането на лекарства в Китай. BeiGene пък разработи лекарство против рак, което получи одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата. Компанията се възползва и от голяма инвестиция от биотехнологичния гигант Amgen, който притежава повече от 20% от BeiGene.

Dow Jones с рекордна двудневна загуба, S&P 500 изтри $1,7 трилиона

Dow Jones с рекордна двудневна загуба, S&P 500 изтри $1,7 трилиона

Коронавирусът най-накрая изплаши пазарите

Може ли Народната банка на Китай да спаси положението?

Може да изглежда парадоксално, но избухването на коронавируса може да предизвика евентуален голям бум на основните китайски акции, тъй като Китайската народна банка изглежда е готова да предприеме всички необходими стъпки, за да предотврати по-драстично забавяне на икономиката.

"Навлизайки в 2018 година, Китай се опитваше да забави икономиката си със затягане, преди страната да бъде изненадана от търговската война със САЩ. Сега централните банкери се опитват да стимулират икономиката. Така че има възможност китайските акции да се справят доста добре в бъдеще", казва Брент Шут, главен инвестиционен стратег в Northwestern Mutual Wealth Wealth Company.

По думите му най-вероятно резултатите на Китай за първото тримесечие няма да са добри, но това може само да увеличи желанието на служителите да действат по-агресивно, за да предотвратят по-лошия спад.

Според Адам Филипс, който е директор на стратегическия отдел на EP Wealth Advisors, резултатите на Китай за първото тримесечие на годината ще бъдат "грозни", преди нещата да се върнат към нормалното си състояние.

Все пак не всички са убедени, че централните банки могат да поправят всичко - Китай е в здравна криза, а не икономическа и тук централната банка е безсилна. Затова Филипс е на мнение, че инвеститорите все пак трябва да внимават.

Коронавирусът ще забави пускането на новите модели iPhone

Коронавирусът ще забави пускането на новите модели iPhone

Apple забрани на служителите си да посещават Китай, а сега е моментът за настройване на поточните линии