Забраната на пътуванията до Китай и до други страни от региона идва точно в момента, в който инженерите на Apple се насочват към страната, за да въведат производствените линии на за серийната продукция на новите модели iPhone, предаде Reuters, позовавайки се на бивши източници от технологичния гигант.

Това означава, че по всяка вероятност епидемията от коронавирус и опитите на властите да спрат разпространението му ще доведат до забавяне на лансирането на новите модели на компанията. "Вероятно в момента има една действаща производствена линия, на която експериментират с операциите", посочва един от източниците на изданието.

Apple изгуби $34 милиарда от капитализацията си заради коронавируса

Apple изгуби $34 милиарда от капитализацията си заради коронавируса

Акциите на компанията поевтиняха с 2,6%

"Дали инженерите на компанията вече са във Foxconn?", пита друг. "Ако са, вероятно все пак има някакъв прогрес. Но ако не са и са попаднали под карантина, това е много лоша новина за компанията."

Именно Foxconn е компанията, която започва с производството на новите модели iPhone, тъй като линиите ѝ са най-технологично напредналите, посочват експерти в областта на веригата на доставки. Компанията, която е най-големият производител на електроника в света, забави възобновяването на работата в Шенжен и Женгжу след новогодишните празници, а именно там се произвежда iPhone.

Ефектът на коронавируса: Apple чака по-слаби приходи и проблеми с доставките на iPhone

Ефектът на коронавируса: Apple чака по-слаби приходи и проблеми с доставките на iPhone

Компанията прогнозираше между 63 и 67 милиарда долара приходи за настоящото тримесечие

Някои от мениджърите на Foxconn все пак работиха дистанционно от Тайпе, но огромна част от тях още не са се върнали в Китай. От компанията посочиха, че отговарят на всички законови регулации, свързани със здравето и безопасността на работното място, за да предпазят служителите си, а от Apple не са коментирали официално производствените проблеми.

През миналата седмица от компанията от Купертино предупредиха инвеститорите си, че е слабо вероятно приходните цели да бъдат постигнати през първото тримесечие на годината, както и че доставките на iPhone на глобално равнище ще бъдат ограничени заради спирането на производството в Китай. Foxconn също предупреди, че постъпленията ѝ ще бъдат занижени през настоящата година в резултат на епидемията.

Най-големият доставчик на Apple - United Airlines в началото на месеца посочи, че преустановява всички полети до Китай до края на април, а от самата технологична компания забраниха на служителите си да посещават страната, освен по "критични за бизнеса" поводи.