Американският технологичен гигант Apple предупреди инвеститорите в началото на седмицата, че бизнесът му ще бъде засегнат в следващите месеци и ще зависи от това колко устройства компанията ще успее да произведе и да продаде в Китай.

От компанията не очакват да успеят да изпълнят заложените цели за финансовите резултати през първото тримесечие. "Работата започва да се възстановява в цялата страна, но ние сме изправени пред по-бавно връщане към нормалните условия на работата, отколкото очаквахме", посочват от Apple, цитирани от CNN Business.

Опасенията на компанията са разбираеми, като се има предвид, че значителна част от производствените ѝ мощности са базирани в азиатската държава.

"Здравето и благополучието на всеки човек, който спомага за създаването на нашите продукти, е основен приоритет за нас и работим в тясно сътрудничество с нашите доставчици, докато тази ситуация продължава", посочват още от Apple и допълват: "Недостигът на доставки на iPhone временно ще засегне приходите от международните ни операции.". Американският лидер временно затвори всичките си магазини в Китай.

Apple е първата голяма компания от САЩ, която потвърждава, че няма да успее да постигне заложените финансови цели за тримесечието в резултат на епидемията в азиатската държава.

Ситуацията за компанията идва по-малко от месец след като тя отчете рекордно тримесечие от 91,8 милиарда долара за периода между октомври и декември. Според прогнозираните резултати за настоящите три месеца тя трябваше да има приходи между 63 и 67 милиарда долара. Засега обаче от Apple не са публикували ревизирана прогноза за тримесечието.