Редица американски гиганти изразиха опасения, че коронавирусът в Китай ще засегне бизнесът и печалбата им през първото тримесечие на годината. Apple се оказа първата, която потвърди, че очаква проблеми с доставките на iPhone и по-слабо представяне за периода януари-март.

В резултат на тази новина по време на търговията в Щатите във вторник ценните книжа на компанията изгубиха 2,6% от стойността си. В резултат на това пазарната капитализация на технологичният лидер се сви с 34 милиарда долара.

В официално съобщение в понеделник от Apple изразиха не просто загриженост за по-слабо търсене в Китай, където всички техни магазини остават затворени. В него беше посочено, че може да има проблеми с производството на iPhone, което да засегне глобалния бизнес на производителя.

Ефектът на коронавируса: Apple чака по-слаби приходи и проблеми с доставките на iPhone

Ефектът на коронавируса: Apple чака по-слаби приходи и проблеми с доставките на iPhone

Компанията прогнозираше между 63 и 67 милиарда долара приходи за настоящото тримесечие

"Работата започва да се възстановява в цялата държава, но сме изправени пред по-бавно завръщане към нормалните условия от очакванията ни", посочиха от компанията.

След тази новина инвеститорите реагираха бързо с отлив и спад в акциите на Apple независимо от прогнозите на някои експерти, че средносрочните очаквания за представянето на производителя остават непроменени.

"Вероятният дебют на първия 5G iPhone по-късно тази година ще увеличи търсенето, като Apple е по-малко зависима от продажбите на смартфони в Китай, отколкото беше преди година", казва анализаторът от JPMorgan Самик Чатерхи.