Очаква се секторът на бизнес пътуванията в световен мащаб да бъде ударен сериозно от последствията от коронавируса. Около 820 милиарда долара ще са загубите, като голяма част от тях ще са за сметка на Китай, тъй като корпорациите ограничават пътуванията вследствие на коронавирусната епидемия, съобщи Reuters.

Бизнес пътуванията до Азия са най-тежко засегнати, като три от четири компании съобщават, че са отменили или прекратили всички или повечето бизнес пътувания до Китай, Хонконг, Тайван и други азиатско-тихоокеански страни, показва проучване на Global Business Travel Association (GBTA).

Искате да отмените пътуване заради коронавируса? Ето как може да върнете по-голяма част от парите си

Искате да отмените пътуване заради коронавируса? Ето как може да върнете по-голяма част от парите си

Обикновените застрахователни полици не включват притеснения от епидемии и пандемии

Бързо разпространяващият се вирус, който дийде от китайската провинция Ухан, взе повече от 4000 жертви, предимно в Китай, като същевременно удари бизнеса в световен мащаб. "Коронавирусът оказва значително влияние върху бизнеса", казва в изявление главният оперативен директор на GBTA Скот Соломбрино.

"Въздействието върху индустрията за бизнес пътувания и за икономиката като цяло, не може да се подценява". Китай, който отбеляза 95% спад в бизнес пътуванията след избухването, се очаква да загуби 404,1 милиарда долара приходи от този спад, последвани от 190,5 милиарда долара загуба за Европа. Авиокомпаниите и хотелиерският бранш, които обикновено са най-големите бенефициенти на корпоративни разходи, също претърпяха удар върху приходите, тъй като вирусът продължава да се разпространява, заявиха от браншовата група.