През последните седмици на много хора по света им се наложи да отменят пътуванията си заради бързото разпространение на коронавируса.

И ако вече сте закупили билети за пътуване или сте си направили застраховка, а сега искате да отмените тези си намерения, възниква въпросът дали можете да върнете парите си и как може да стане това.

Съгласно повечето стандартни правила за отмяна на пътуване, притеснението от вирус не е сред причините за възстановяване на средствата, пишат авторите на CNN.

"Стандартната застраховка за пътуване е много ценна, но не и в контекста на коронавируса", казва Стан Сандберг, съосновател на TravelInsurance.com. Оказва се, че вирусните огнища, епидемиите и пандемиите не влизат в списъка на риска, който се покрива от стандартните застраховки.

Но има застрахователни полици за пътуване, които могат да осигурят спокойствие и по-голяма част от парите обратно в сметката, ако човек реши да отмени пътуването си заради причина като коронавируса. Ето какво трябва да се търси в такива случаи.

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

25 000 полета до Китай са отменени за седмица

Покритие

Случаи на смърт в семейството, ураган, дори неочакваното задължение като съдебен заседател могат да бъдат причини за анулиране на билети съгласно повечето стандартни полици за застраховки при пътуване. Притеснения за епидемия от болест обаче не влиза сред тези причини.

Но един вид полица може да покрие всякакви причини- застрахователна полица с анулиране по каквато и да е причина (Cancel for Any Reason - CFAR).

По думите на Сандберг подобна опция в полицата напоследък изглежда все по-разумна, защото това е единствената възможност, която може да осигури пълно анулиране и най-голяма възвращаемост на средствата заради причина като коронавирус.

Полица със CFAR обаче е луксозна стока. Тези опции имат премии от около 40% до 60% повече от стандартната застраховка за пътуване. С тях възвращаемостта е от 50% до 75% от разходите за пътуване.

CFAR опциите обаче не са достъпни към всички полици, нито за всички пътуващи.

Най-препоръчителните и безопасни видове плащания по време на епидемия

Най-препоръчителните и безопасни видове плащания по време на епидемия

Мръсни пари: Коронавирусът удари кеша по света

Как работят тези полици?

Политиките на CFAR в САЩ например имат няколко правила и ограничения.

Първо, поради застрахователните разпоредби жителите на щата Ню Йорк нямат право да купуват този бонус към обикновените си застраховки.

Второ, цялата цена на пътуването трябва да бъде застрахована, а не само самолетния билет. Също така анулирането по този вид клауза трябва да бъде направено повече от 48 часа преди заминаването.

Ако не сте жител на Ню Йорк и можете да закупите застраховка с оцпия за CFAR, полицата трябва да бъде закупена в рамките на определен брой дни от извършването на първото ви плащане по пътуването. Често става въпрос за около 21 дни, но се случват и изненади.

"Ако сте резервирали пътуване през пролетта и сега имате притеснения относно коронавируса, вече може и да бъде късно да си закупите CFAR", казва Сандберг.

Стандартна застраховка?

В Seven Corners, туристическа застрахователна компания в щата Индиана, обаждащите се с въпроси относно покритието са се увеличили значително през последния месец.

"Най-често срещаното нещо, което чуваме, е дали застраховките покриват отмяна на пътуване", казва президентът на компанията Джеръми Мърчланд.

Според него в повечето случаи хората нямат сключен CFAR. Но той казва и че стандартната политика не е безполезна, ако има закъснение на полета или се разболеете по време на самото пътуване.

Коронавирусът създаде нови престъпления и измами

Коронавирусът създаде нови престъпления и измами

В редица държави по света

"Политиките могат да варират, но ако просто искате да отмените пътуването си, защото се страхувате да хванете коронавирус, вероятно да имате късмет", казва Мат Шулц, главен анализатор в CompareCards.

Но тези стандартни застраховки могат да имат и покритие при специални обстоятелства, обяснява той.

Ако човек е под карантина, също може да получи покритие по обикновената си застраховка. "Ако се разболеете преди да пътувате или по време на пътуването си, застраховката може да помогне, след като предоставите бележка от лекар или друга документация.

Досега не е имало огромен ръст на броя на предявените искове, коментира Мърчланд. Поне не засега, поне не в САЩ.

"В момента имаме усещането, че хората все още искат да пътуват, но искат да знаят какви са техните възможности и какви ще са ползите им, ако променят решението си", завърши той.

Как да инвестирате насред епидемията от коронавирус?

Как да инвестирате насред епидемията от коронавирус?

Няколко идеи