Непрекъснатото разпространение на коронавирус принуждава институциите по целия свят да преосмислят употребата на нещо, което засяга всеки човек по всяко време - използването на кеш!

В петък централната банка на Южна Корея заяви, че изважда всички банкноти от обръщение в продължение на две седмици. Банката дори изгаря някои от тях, за да намали разпространението на вируса, съобщават Reuters и CNN.

Money.bg вече разказа на читателите си как Китай предприема мащабна инициатива за почистване на потенциално заразени пари с ултравиолетова светлина и високи температури. Страната също предприе и крайната мярка да унищожава банкноти.

Пране на пари: Китай дезинфектира и унищожава пари

Пране на пари: Китай дезинфектира и унищожава пари

Заради коронавируса

Парижкият музей "Лувъра", който е най-посещаваният музей в света, затвори врати заради вируса. След това посещенията бяха подновени, но плащането в брой беше забранено. Решението на ръководството на музея да приема само плащания с дебитни и кредитни карти беше част от усилието да накара служителите да се чувстват по-удобно да се върнат на работа, посочва Associated Press.

Притесненията относно плащането с кеш идва, след като глобалният брой на заразените от коронавируса мина 100 000, най-вече в Китай. Арън Прес от изследователската фирма IDC е на мнение, че заразата може да доведе до насърчаване на плащания и по мобилен път.

Опциите за мобилни и безконтактни плащания не са малко, а най-известните са Apple Pay, Samsung Pay и Google Pay - приложения, с които потребителите използват смартфони или смарт часовници, за да плащат в магазините. Това премахва нуждата да се използва карта с NFC чип, която изисква купувачите да я държат близо до четец.

Някои фирми вече са направили промени, за да намалят контакта със съмнителни повърхности. Starbucks временно преустанови използването на лични чаши в своите магазини в Северна Америка. Компанията за доставка на хранителни продукти - Instacart, нареди на служителите си да оставят пратката на вратата на хората, без да осъществяват контакт с лицата.

Снимка 470708

Източник: iStock

Но усилията на "Лувъра" да ограничи размяната на физическа валута може да се сблъска с позицията на Централната банка на Франция относно изискването на бизнеса да приема пари в брой. В същото време много градове в САЩ - включително Ню Йорк, Сан Франциско и щата Ню Джърси - също са приели законодателство, което изисква приемането на пари в брой, тъй като милиони американци нямат банкови сметки или кредитни карти. (Кешът остава най-често използваният начин на плащане в САЩ, представляващ около 30% от всички транзакции, според данни на Федералния резерв.)

"Няма съмнение, че микроорганизмите преминават при използването на пари. Проучванията показват редица неща, за които никога не бихме предполагали, че могат да ни заразят", заяви Пол Матеуул, старши преподавател по микробиология в лондонския Metropolitan University.

Според проучване от 2017 година, проведено в Ню Йорк, изследователите са открили микроорганизми, живеещи на повърхността на парите в брой вируси, подобни на грип. Световната здравна организация препоръчва хората да мият ръцете си след боравене с пари, особено преди хранене. 

Други повърхности също са важни. Например ключовете за пускане на осветление, дистанционни и много други предмети, които влизат в контакт с много хора.

И кредитните карти не са непременно по-чисти, показва обаче изследването. Микроорганизмите са в състояние да прехвърлят към кредитни карти по подобен начин, а терминалите за продажба се използват от множество хора.

Как да инвестирате насред епидемията от коронавирус?

Как да инвестирате насред епидемията от коронавирус?

Няколко идеи

Китай вече е в състояние да се превърне в общество без кеш въпреки епидемията. Според eMarketer близо 50% от населението на Китай използва мобилни плащания, за да извършва покупки през второто тримесечие на 2019 година.

Въпреки че някои купувачи биха могли да намерят повече комфорт при приемането на безконтактни и мобилни решения, Матеуул коментира, че купувачите трябва да бъдат старателни да поддържат телефоните чисти също така.

В допълнение към измиването на ръцете след докосване на пари, други форми на защита включват използване на антибактериални и други мокри кърпички за почистване на телефони и кредитни карти. Съвет от авторите на CNN - носете в себе си и лична писалка, в случай че ви се налага да се подписвате често или посещавате институция.

Снимка 290032

Източник: iStock