Разпространението на новия коронавирус продължава да тормози Китай. И централната банка на страната въвежда нова стратегия, за да ограничи разпространението на вируса - дезинфекция и унищожаваше на пари, които може да за инфектирани, пише CNN.

Засега все още не се знае много за вируса, но изглежда, че той оцелява поне няколко часа върху различни повърхности, казват от Световната здравна организация. Досега коронавирусът зарази над 71 хил. души по света, а 1 775 загинаха.

Заради това в сградите в най-засегнатите области копчетата в асансьорите, дръжките на вратите и други често докосвани повърхности се дезинфектират редовно. Това е и причината хората да се притесняват от банкнотите, които сменят притежателя си по няколко пъти на ден.

Сега всички китайски банки ще трябва буквално да перат парите, като ги дезинфектират с ултравиолетова светлина и висока температура. След това банкнотите трябва да бъдат запазени в трезорите между 7 и 14 дни, преди да бъдат връчвани на клиентите.

Банкнотите, които идват от райони с висок риск, както и от болници и други, ще бъдат специално обработвани и пращани отново към централната банка, вместо да бъдат пускани отново в обращение.

Според държавния таблоид Global Times, тези високорискови банкноти най-вероятно ще бъдат унищожавани. За да останат достатъчно пари в обращение, банката ще трябва да ускори печатането на нови банкноти.