Кризата на пазара на природен газ ще продължи още няколко месеца, смята ръководителят на австрийския енергиен концерн OMV Алфред Щерн. OMV е една от най-големите енергийни компании в Централна Европа. Занимава се с проучване и производство на въглеводороди в 17 страни, включително от Северна Африка, Северозападна Европа, Близкия изток, Каспийския регион, Австралия и Нова Зеландия.

"Сега нивото на запълняемост на европейските подземни газови хранилища е ниско и търсенето се запазва. Топлото време навън в този смисъл помага. Но през следващите няколко месеца, напрегнатата ситуация ще продължи", каза Щерн по телевизия Bloomberg TV.

Щерн отбеляза, че рязкото покачване на цените на газа е въпрос на търсене и предлагане: "търсенето през миналата година значително се увеличи и продължава да стои на високо ниво". По думите на шефа на OMV, цените на природния газ в края на 2021 г. бяха много високи, а след това допълнителните доставки на втечнен газ доведоха до спад на цените от рекордните им нива в Европа, но те все още остават високи.

Стремителното покачване на цените на газа в Европа започна през пролетта на миналата година, когато средната цена на спот пазара според индекса TTF се колебаеше в рамките на 250-300 долара за 1000 кубически метра газ. В края на лятото цената по договор за доставка "ден напред" надмина 600 долара, а в началото на октомври миналата година премина прага от 1000 долара за 1000 куб. м газ.

През декември 2021 г. цената се удвои за кратко, достигайки исторически връх от $2190,4 за 1000 куб. м газ. Такива стабилно високи цени на природния газ в Европа не е имало в историята на хъбовете от началото на функционирането им от 1996 година насам, припомня Прайм.

Германският енергиен концерн RWE: При конфликт в Украйна цените на газа ще скочат

Германският енергиен концерн RWE: При конфликт в Украйна цените на газа ще скочат

Пълното спиране на доставките на руски газ може да се задържи само за много кратък период