Германия се нуждае от руски газ и в случай на пълно прекратяване на доставките от Руската федерация, страната ще може да попълни потребностите си от газ само в рамките на няколко седмици. Това заяви ръководителят на енергийния концерн RWE Маркус Кребер, цитиран от ТАСС.

"Ако конфликтът в Украйна се изостри, и то в каквато и да е форма, то при всички случаи това ще означава повишение на цените на природни газ", каза той. "Пълното спиране на доставките на руски газ може да се задържи само за много кратък период, може би в рамките на няколко седмици", смята ръководителят на германския енергиен концерн.

В същото време той напомни за "взаимозависимостта" на Русия и Европа по въпроса за доставките на газ. "Ние се нуждаем от руски природен газ, а на Русия е необходима чуждестранна валута. И преди е имало е напрежение, но газ винаги е доставян", каза Кребер. "Споразуменията се изпълняват от руската страна и през тази зима", добави той.

Относно проекта "Северен поток 2", Кребер отбеляза, че като се има предвид колко газопроводи вече съществуват, "възможно е, той да не е задължително необходим". Въпреки това, по думите му, "Северен поток 2" съкращава маршрута на доставките от газовите находища и транспортът на синьото гориво ще бъде по-изгоден.

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища са на исторически минимум от 30%

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища са на исторически минимум от 30%

Това е един от факторите за повишаването на цените на газа в Европа

"Едно трябва да е ясно: когато оценяваме значението на газопровода "Северен поток 2", ние в Германия трябва да осъзнаем значението, което природният газ има и още дълго ще продължи да има за нашата енергийна система", подчерта Кребер и отбеляза, че това е частен икономически проект.

Според шефа на RWE, след като Германия се отказа от ядрената и въглищната енергетика "сигурността на електроснабдяването на страната зависи от газа и това ще продължи толкова дълго, докато не се осигури достатъчно количество "зелен" водород".

В същото време Креббер призова германските власти да вземат мерки за гарантиране на енергийната сигурност на страната. "Това може да се изрази в създаването на държавни резерви, както в случая с петрола", поясни ръководителят на RWE.

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

Очакванията са за повишение на цените на газа както в Европа, така и в Азия