САЩ се опитват да се договорят с Катар за доставка на втечнен природен газ за Европа, който да замени руския природен газ. Това може да се разглежда като подготовка на европейските страни за санкции срещу Русия, които ще се отразят на износа на суровини. В същото време и Катар, и европейците разбират, че подобно решение е икономически изгодно само за САЩ, докато цените на газа ще растат както в Европа, така и в Азия, пише в-к "Российская газета", позовавайки се на мненията на енергийни експерти.

За Русия износът на газ е вторият по големина източник на бюджетни приходи след петрола и нефтопродуктите. През 2021 г. доставките на газ донесоха на Русия над 16 милиарда долара (повече от 5% от бюджетните приходи за 2022 г.). Делът на руския природен газ на европейския пазар е повече от 30% (185 милиарда кубически метра през 2021 г.).

Миналата година Катар изнесе около 107 милиарда кубически метра втечнен газ, от които приблизително 80 млрд. куб. м отидоха за пазара на Азиатско-Тихоокеанските страни. А за Европа бяха изнесени малко под 17 млрд. куб. м газ, което е сравнимо по капацитет с едната тръба на "Турски поток".

Ако Катар реши да прехвърли целия си капацитет за износ на втечнен газ към Европа, той може да замени малко над половината от обема на руския износ. А така същевременно ще остави без свои доставки Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и някои други по-малки потребители. Част от пазарите на тези страни с готовност биха купили втечнен газ от САЩ. Но той няма да може да компенсира целия обем на катарски газ за Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища са на исторически минимум от 30%

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища са на исторически минимум от 30%

Това е един от факторите за повишаването на цените на газа в Европа

В случай че втечненият газ бъде "изкуствено" пренасочен от Азия към Европа, то ще се появи недостиг на азиатските пазари и съответно рязко покачване на цените там, коментира Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност на Русия. Като се има предвид, че повечето азиатски страни нямат собствена алтернатива на втечнения газ, това ще доведе до увеличаване на потреблението на въглища в региона, които и без това недостигаха миналата година.

Така че, "изкуственото", а не пазарно пренасочване на газ от Азия към Европа, може да изостри световната енергийна криза. Още повече, че големи допълнителни мощности за втечнен природен газ в света ще се появят не по-рано от 2025 г., отбелязват енергийни експерти.

Вносът на втечнен газ в Европа ще отбележи исторически рекорд

Вносът на втечнен газ в Европа ще отбележи исторически рекорд

Превишението на цените на газа в Азия над европейските се "стопи"