Планът на американския технологичен гигант Apple за навлизане в света на автомобилната индустрия е "логична стъпка", заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Според него производителят на iPhone съчетава опита си в софтуера, батериите и дизайна с огромни ресурси, пише Bloomberg.

Въпреки това обаче Дийс заявява, че не се страхува от стъпките на Apple, който скоро може да му е конкурент. Това заяви той в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Автомобилният сектор се различава от технологичната индустрия и Apple няма да успее да го покори за една нощ", коментира той.

По думите на Дийс няма опасенията, че най-големият европейски автомобилен производител Volkswagen може да бъде "понижен" до производител по договор за технологичните компании.

Aмериканските и азиатските технологични гиганти планират разширяване на бизнеса си в автомобилната индустрия, докато представителите се насочват към технологиите за автономно шофиране.

Само преди дни стана ясно, че Volkswagen и гигантът Microsoft разширяват сътрудничеството си, включвайки услугите на американския технологичен концерн за облачни технологии, с което целят ускоряване на реализирането на автономни превозни средства.

Новото софтуерно подразделение на VW ще създаде облачна платформа съвместно с Microsoft, която ще позволи по-бързата интеграция на технологията в автомобния парк, посочват от германската компания.

През 2018 г. VW сключи сделка с Microsoft за предоставяне на облачни изчислителни услуги за свързване на новите модели на концерна. Софтуерът е планиран да бъде внедрен в новите автомобили серийно производство на VW от 2022 г.

Междувременно Nissan Motor обяви, че не води преговори с Apple, след като по-рано излезе информация, че производителят на iPhone ще ангажира се е японската компания относно проекта за автономен автомобил, пише Reuters.

Според източници компаниите са провели дискусии относно потенциална сделка. "Не водим преговори с Apple. Въпреки това винаги сме отворени за проучване на сътрудничество и партньорства за ускоряване на трансформацията в индустрията", заяви говорителка на Nissan.

Преговорите между Apple и Hyundai Motor Group, които са били на ранен етап също наскоро се сринаха, най-вече заради опасенията в южнокорейския автомобилен производител, че ще се превърне в обикновен изпълнител на договори, предаде Reuters.