Недостигът на работна ръка в селскостопанския сектор в Шотландия е толкова голям, че предприемачите от бранша са принудени да пътуват до Източна Европа, за да търсят потенциални служители, разказват местните медии.

Липсата на достатъчно берачи на плодове е сериозна причина за притеснение сред бизнеса, като фермерите смятат, че част от реколтата няма да бъде използвана, а в същото време цените за крайните потребители ще се повишат, пише The Courier.

Производителите предупреждават, че ако не успеят да намерят достатъчно работна ръка, съществуват сериозни рискове за растежа на изчисляваният на 100 милиона паунда годишно селскостопански сектор, допълва Scotsman.

Несигурността около "Брекзит" и по-добрите възможности за работа в Източна Европа са двете основни причини, довели до отлив на работници от страните от региона, казват фермерите.

Тим Стокуел, който е собственик на фермата Barnsmuir, разказва, че е пътувал до България, за да си търси служители за лятото.

"Ходих до България с цел да наема работници от там, като представих нашето производство пред евентуалните кандидати", споделя той пред Scotsman.

"Отзивите бяха добри, но все пак смятам, че няма да намерим достатъчно хора за този сезон. Бях за първи път в страната, но знам, че и други хора от бранша предприемат подобни пътувания", разказва още Стокуел.

Практиката е работодателят да плати билетите до Шотландия на работниците. "Понякога дори местните предприемачи заемат пари на работниците в отчаянието си да осигурят достатъчно работна ръка вместо да губят от бизнеса си", казва фермерът.

От бранша в Шотландия посочват, че "Брекзит" може да е основателна причина за отлива на хора, но също така по тяхната оценка българите и румънците са склонни да пътуват по-малко, отколкото преди години, на фона на алтернативата за работа в родните им страни.

"Поляци също не идват вече, много малко работят при нас. Принудени сме да търсим друг източник на работници", смята Стоуел.

По думите на депутата от Шотландската консервативна партия Кристин Хейр недостигът на служители е достигнал критична точка за тази "емблематична индустрия във Великобритания".

Говорителят на британското правителство от своя страна посочва, че се работи усилено за гарантирането на достатъчно работна ръка за селскостопанския сектор след излизането на Острова от Европейския съюз.

"Бяхме ясни, че до декември 2020 година работодателите в селското стопанство и хранителния сектор ще могат свободно да наемат европейски граждани, за да запълват свободните работни места. И тези, пристигащи във Великобритания да работят, ще могат да останат в страната", уверява той.