Скандинавските държави са известни освен с високия си стандарт и качество на живот още и с "щедрата" си социална система. От Вашингтон обаче смятат, че САЩ изпреварват страните от Северна Европа по отношение на някои показатели.

Икономистите от Белия дом наскоро публикуваха доклада The Opportunity Costs of Socialism, в който фокус е темата за слабото икономическо представяне на социалистическите страни, а за примери са дадени СССР, Венецуела и Куба.

Той идва в отговор на критики от страна социалдемократите в Щатите. Те от своя страна обаче дават като добър пример не СССР, а скандинавските страни като пример за социални държави, които успешно гарантират и високо качество на живот.

В доклада на Белия дом обаче се посочва, че Щатите се справят по-добре от тях в тази посока. Според данните в него американският брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е с около 20% по-висок от този в Дания, Финландия, Исландия и Швеция. Единственото изключение е Норвегия, която се доближава до показателите на САЩ.

В документа се посочва, че неравенството в Щатите е по-високо, но за сметка на това домакинствата с по-ниски доходи разполагат с по-голямо лично богатство от тези в Скандинавия.

Като пример се посочва, че средният доход на човек в САЩ е с около 50% по-висок от този в Дания.

От сайта Quartz обаче посочват, че извън доходите скандинавските страни предлагат значително по-добри условия за живот. Изчисления на Световната здравна организация показват, че населението там има по-голяма продължителност на живота от тази в Щатите.

Заедно с това от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие посочват, че хората в тези държави разполагат с повече свободно време от американците. Заедно с това Скандинавия може да се похвали с по-добра здравна система и равенство.