Brexit и пандемията променят икономиката на Великобритания. Дали скоро тя ще изглежда повече като тези на Турция, Мексико и Аржентина, отколкото тези на Франция, Германия и САЩ?

Някои анализатори на Уолстрийт започват да се чудят дали волатилната валута, намаляващото влияние и по света и упованието на чуждестранни инвеститори може да деградира Великобритания до статут на "развиващ се пазар", пише CNN.

В скорошна бележка Bank of America заяви на клиентите си, че може би е време да се отнасят към британския паунд като към валута на развиваща се икономика, цитирайки Brexit и влошаващата се задлъжнялост, която е резултат от пандемията. "Смятаме, че паундът е в процес на трансформация във валута, която отразява реалността за британската икономика: малка и смаляваща се", пишат стратези на BofA Камал Шарма и Мириа Кириаку.

Има причини да смятаме, че подобна деградация за икономиката изглежда малко вероятна: паундът се търгува в значителни обеми, инвеститорите запазват вярата си в британските институции и има огромно търсене на дълга, емитиран от правителството на страната. Но подобни прогнози дават да се разбере ясно, инвеститорите се готвят за свят, в който позицията на Великобритания се срива.

"Не смятаме, че има риск Великобритания изведнъж да се превърне в развиващ се пазар", казва Томас Пю, икономист в Capital Economics. "Но Brexit и отговора на страната на пандемията ще натежат над настроенията".

Великобритания, която бележи една от най-високите смъртности на глава на населението от Covid-19, се бори с тежка рецесия, която е резултат от (закъснелите) мерки срещу вируса. Централната банка прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 14% през тази година - най-тежкият спад от над 300 години. Страната има и по-малко от 6 месеца да постигне сделка с Европейския съюз, най-големият ѝ експортен пазар.

Заради несигурността паундът е изключително волатилен. Той се търгува на нива $1,26, спад от 15% от референдума през 2016 г. насам. Според стратезите на BofA флуктуациите са "невротични в най-добрия случай и необясними в най-лошия". Единствената валута, която те смятат за по-нестабилна, е бразилския реал.

Brexit не помага. Напускането на ЕС ще промени завинаги начина, по който инвеститорите гледат на валутата.Същите ще трябва да преглътнат и притесненията, че британците живеят над възможностите си. В продължение на години страната отчита значителен дефицит по текущата сметка, което означава, че харчи повече за стоки, услуги и инвестиции в чужбина, отколкото носи у дома. Заедно с това фискалният дефицит също се влошава, след като страната заема огромни количества, за да се справи с пандемията. Към май дългът на Великобритания е по-голям от цялата икономика за първи път от 1963 г. А тази седмица министърът на финансите Риши Сунак обяви план за разходи на обща стойност още $37,8 млрд. Така дефицитът тази година вероятно ще бъде над $378 млрд.

Планината от дълг прави Великобритания уязвима от покачване на лихвите, които в момента са на историческо дъно. Очаква се, че те ще се запазят ниски, но ръст на инфлацията може да промени това.Великобритания все още е 6-тата най-голяма икономика в света, а инвеститорите имат доверие в институциите и търсят да купят дълг от страната. Доходността по 10-годишни облигации е 0,14% - т.е. инвеститорите смятат дълга за убежище. Докато доходността по облигациите на Мексико е 5,76%, а на Турция - 12,43%, тъй като инвеститорите търсят премия заради по-високия риск.