Индия изпитва остър недостиг на въглища, които се използват за производство на електроенергия в топлоелектрическите централи (ТЕЦ), пише Прайм. Индийските ТЕЦ-ове не могат да задоволят нуждите на вътрешния пазар на електроенергия поради нарастващото търсене от индустриалните предприятия.

Производството в страната бързо се възстановява след премахването на ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус.

Пазарът на електроенергия обаче се усложнява заради спада на вноса на въглища, който стана твърде скъп за индийските потребители. В резултат на това, властите са принудени да прибягват до постоянни прекъсвания на електрозахранването.

В редица индийски щати прекъсванията на електрозахранването продължават по 14 часа в денонощието, въпреки спешните мерки, предприети от централното правителство за осигуряване на гориво на топлоелектрическите централи.

Държавната Coal India - най-голямата въгледобивна компания в света, увеличи производството и доставките за електроцентралите, но запасите от въглища в ТЕЦ-овете все още са критично малки. Освен това, властите наредиха на държавни и частни компании, които притежават въглищни мини и кариери, да използват въглищата само за производство на електроенергия.

Към момента повечето от 135-те топлоелектрическите централи на Индия разполагат със запаси от въглища за по-малко от три дни. Ако проблемът не се реши веднага, в края на седмицата страната ще има недостиг от 40-50 гигавата електроенергия. По думите на индийския министър на енергетиката, цитиран от The Indian Express, индийските ТЕЦ-и може да изпитват недостиг на въглища още 5-6 месеца.

Икономиката на Индия отчита над 20% ръст към средата на годината

Икономика № 6 в света отчита рекорден растеж над 20%

Но резултатът остава под прогнозирания растеж

Затова индийските власти възнамеряват да създадат стратегически резерви от вносни въглища, за да предотвратят прекъсвания в доставките на електроенергия в бъдеще. Обмисля се и възможността за създаване на стратегически запаси от природен газ.

Страната е силно зависима от въглищата, като техният дял превишава 70% от енергийния й баланс. Индия разполага с огромни запаси от въглища, по който показател тя е на пето място в света, но добивът понастоящем не може да задоволи нуждите на страната. Индия е вторият в света най-голям вносител на въглища след Китай.