Все по-рестриктивни имигрантски политики и възможно увеличение на разходите очакват Дания по-малко от година преди следващите избори. Подобни промени рискуват да прегреят икономиката на европейската държава, засилвайки недостига на пазара на труда, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

Подобни предупреждения идват все по-често с наближаването на представянето на последния бюджет на център-дясното правителство преди датчаните да се запътят към урните през първото полугодие на следващата година.

Министърът на финансите Кристиян Йенсен заяви миналия месец, че правителството ще се откаже от политиката си на нулев ръст на разходите в публичния сектор заради по-високо търсене на здравни услуги и заради нужда от инвестиции в полицията и армията. Разходите ще се увеличават с "умерен" темп през следващите 10 години, заяви той.

Национализмът, имиграцията и икономическият успех

Национализмът, имиграцията и икономическият успех

Докато антиимигрантските настроения диктуват политическия наратив, растежът ще страда, а популистките сили ще стават все по-мощни

Идеята не се харесва на икономистите. "Икономиката всъщност се нуждае от по-малко публични разходи, а не от повече", казва Йес Асмусен, главен икономист в Handelsbanken.

След като постигна увеличаване на брутния вътрешен продукт през последните 17 от общо 21 тримесечия, икономиката на Дания започна да се изправя пред проблеми на пазара на труда. Безработицата достига 9-годишно дъно от едва 3,9 процента през май.

Според Асмусен сегашният темп на икономическа експанзия изисква по около 3 500 нови работни места всеки месец. Въпреки това правителството засега не е предприело никакви стъпки за увеличаване на броя служители, като например правейки започването на работа за хора с помощи по-атрактивно. В същото време броят на имигрантите - и от, и извън ЕС - намалява драматично.

Fitch Solutions обвинява националистическата Danish People's Party за години на "увеличаване на популизма в правителствената политика".

Финансовият проблем на Дания, който би зарадвал повечето държави

Финансовият проблем на Дания, който би зарадвал повечето държави

Страната има твърде много пари и се чуди как да ги похарчи

Именно DPP се смята за основен двигател зад отказа на правителството да приема бежанци. Последната промяна бе забраната на бурките, която влезе в сила от 1 август. Fitch Solutions смятат, че заради тази партия правителството, което разчита на нея за мнозинство в парламента, увеличава разходите в бюджета.

"Фактът, че основната дясно-център партия изоставя принципите за фискална консервативност подчертава, че влиянието на DPP води общата политика в популистка насока", написаха от Fitch Solutions в бележка до клиентите.

Влиянието на националистическата партия сигурно ще бъде видяно и в следващите законодателни проекти. Опозиционните социал-демократи, които в момента водят в предварителните проучвания, намекнаха, че са готови на коалиция с националистите след изборите през 2019 година.

Въпреки че Дания отчете бюджетен излишък от 1 процента от брутния вътрешен продукт през миналата година, икономистът от Nordea Хелге Педерсен има и друга причина да защитава позицията за фискална предпазливост: търговската война и краят на продължилата с години ултрахлабава парична политика.

В сряда Fitch Solutions намали очакванията за растежа на датската икономика.