Достигането на най-дългия период на експанзия за американската икономика изглежда съвсем близо, но ескалиращата агресивна политика на налагане на мита и влошените отношения с едни от най-големите търговски партньори за САЩ може да "спънат" растежа. А той продължава вече 120 месеца, пише Market Watch.

Според Националното бюро за икономически изследвания в страната в края на този месец периодът на екпанзия, започнал през юни 2009 година, ще достигне исторически рекорд след този между март 1991 и март 2001 година.

От друга страна последното развитие на търговския конфликт през май разкри слабостите на глобалните пазари, ако не и на водещите икономики.

През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп наложи мита върху целия внос от Мексико, влизащи в сила от 10 юни. С това той отвори нов фронст на конфликта, който се задълбочава на фона на политиката, която води Вашингтон.

Тръмп въведе мита върху целия внос от Мексико

Тръмп въведе мита върху целия внос от Мексико

И обеща да ги повиши до 25%, ако страната не спре нелегалната миграция

Анализатори обръщат внимание на това, че тарифите върху мексиканския експорт далеч не засяга само авокадото и други подобри продукти, а застрашават много по-големи сектори и групи стоки, като суровини, автомобили и авточасти.

"Импортът от Мексико през 2018 година е достигнал 346 милиарда долара, а най-значителен принос при него имат автомобилите и частите за коли. Митата ще засегнат веригите за доставки, които ще се отразят на американските автомобилни производители и потребители, стимулирайки инфлацията и подкопавайки растежа", предупреждава старши анализаторът в Wilmington Trust Тони Рот.

Все пак икономистите изразяват сериозно съмнение, че Конгресът ще одобри налагането на тарифите върху съседката на Щатите. И въпреки това действията на администрацията на Тръмп добавят нова несигурност около политиката на държавния глава. А това от своя страна води до сътресения в икономиката.

Китай спря с покупките на соя от Щатите

Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

"Новите тарифи за Мексико са ненужно действие, но техният основен ефект би бил върху доверието. Ако растежът на заетостта се забави или доверието на потребителите бъде нарушено, а това лесно може да се случи, тогава бихме преминали към фаза преди влизането в нова рецесия", смята Брад БакМилън от Commonwealth Financial Network.

Митата ще бъдат в тежест за американските потребители, тъй като теоретично те ще дадат отражение в по-високи разходи за продукти, купувани от тях.

"Ако тези икономически тарифи бъдат наложени, без съмнение те ще засегнат американската икономика, а в допълнение и американските потребители", казва Джак МакИнтри от Brandywine Global.

Как и кога може да се реши търговската война между САЩ и Китай?

Как и кога може да се реши търговската война между САЩ и Китай?

Няколко гледни точки