Китай вероятно отново ще се превърне в най-големия износен пазар на селскостопанска продукция за САЩ, но все още може и да не успее да изпълни търговските си ангажименти към администрацията на Тръмп, предава Bloomberg.

Очаква се азиатската държава да закупи от САЩ рекордно количество стоки от селскостопанския сектор на стойност 27 милиарда долара през 12-те месеца, приключващи на 30 септември, според доклад на Министерството на земеделието. Това е с 8,5 милиарда долара повече от прогнозата на агенцията през август и ще направи Китай най-големият американски селскостопански пазар за първи път от фискалната 2017 г., преди търговската война.

Перспективите на Министерство на земеделието на САЩ поставят Китай по-близо до изпълнението на обещанието си да купи селскостопански стоки за 43,5 милиарда щатски долара и през календарната 2021 година, което е част от търговската сделка на Пекин от първа фаза с администрацията на Тръмп.

За фискалната 2020-a, приключила през септември, данните на американското земеделско министерство показват, че Китай купува стоки, свързани със земеделие, на стойност 17,1 милиарда долара, в сравнение с прогнозата за август от 14 милиарда долара. Това поставя китайците далеч зад обещанието си да купуват селскостопански стоки на стойност 36,5 милиарда щатски долара през текущата календарна година.

Темпът на изкупуване на Китай нарасна значително през последните месеци на фона на по-свитите от очакваното доставки на зърно по света.

По-рано Китай за първи път надхвърли годишната квота за внос на царевица, определена от Световната търговска организация. Втората по големина икономика продължава да купува зърно, за да изхранва нарастващата си популация от свине.