Британският премиер Борис Джонсън иска да "освободи потенциала на Великобритания". Но първо икономиката на страната трябва да навакса изгубеното спрямо останалата част от света, пише Bloomberg.

Изследване на Bloomberg Economics посочва, че икономическата цена на Brexit вече достига 130 милиарда паунда ($170 милиарда), като до края на тази година щетите ще се увеличат с още 70 милиарда паунда. Заключението се базира на разликата на представянето на икономиката на Острова, спрямо останалите страни от Г-7 през последните три години.

Великобритания най-накрая явно ще напусне Европейския съюз в края на този месец, благодарение и на решителната победа на Джонсън на вота през декември. Но несигурността, която завладя Великобритания след референдума от юни 2016 г., нанесе непоправими щети - особено при бизнес инвестициите. Годишният икономически растеж намаля надполовина от 2% до 1%.

Кои са рисковете пред икономиката на Великобритания, нямащи общо с Брекзит?

Кои са рисковете пред икономиката на Великобритания, нямащи общо с Брекзит?

Напускането на Европейския съюз не е единственият потенциален проблем пред местното население

Дан Хенсън, икономист в Bloomberg Economics, изчислява, че общата щета от Brexit до края на 2020 г. ще бъде 200 милиарда паунда, тъй като несигурността все още не е напуснала компаниите и потребителите. Макар че сделката на Джонсън с Европейския съюз премахна опасността от Brexit без сделка, той все още има дълъг път пред себе си, за да постигне ново търговско споразумение.

Според Хансън загубеното от 2016 г. насам няма да може да бъде възстановено.

Докато световният растеж се охлади през последните години, анализът на Bloomberg Economics показва, че Великобритания все пак изостава. Както казва Хансън, има силна историческа корелация между страната и Г-7. Но след вота за напускане на ЕС, Великобритания се отдели. Изчисленията сочат, че икономиката на страната е с 3% по-малка, отколкото можеше да бъде, ако референдумът бе показал желание за оставане в блока.

Най-добре платените професии във Великобритания за 2020 г.

Най-добре платените професии във Великобритания за 2020 г.

Първенците са главните финансови директори със средна заплата от £112 666