"Булгаргаз" ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за ноември, в размер на 166,14 лв./MWh (€84,95 MWh). За сравнение цената на газта за октомври 2022 г. е с 28,81% по-висока или 233,36 лв./MWh. Преди година - през ноември 2021 г. цената на синьото гориво беше със 78,28% по-ниска или 93,19 лв./MWh.

Предложената цена е приблизително два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през ноември 2022 г., която към 11 октомври 2022 г. е около €160 MWh. Тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от "Булгаргаз" тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB, посочват от дружеството.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов аргументира очакванията си за продължаващо поевтиняване на синьото гориво и през следващия месец:

"Европейските газохранилища са напълнени 91%. По тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация, се изчерпаха. Освен че Европа е подготвена за отоплителния сезон, но заедно с това ще отбележа, че Германия буквално до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия - Дания - Полша и нашия интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ", каза Иванов, цитиран от БНР.

Природният газ в Европа поевтиня с над 70%

Природният газ в Европа поевтиня с над 70%

Газохранилищата в Европа вече са почти пълни

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 ноември 2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври 2022 г.