Гръцките хотелиери твърдят, че бумът на споделените жилищата за туристите в столицата Атина и на гръцките острови нараства "извън контрол", като наранява хотелиерския бизнес, увеличава жилищните наеми и гони местните жители от домовете им, информира Reuters.

Повече от 70 000 имота в Гърция са на разположение за отдаване под наем на туристи чрез платформи за споделяне, според проучване, публикувано тази седмица от счетоводната фирма Grant Thornton за гръцката хотелиерска камара.

Този сектор на споделената икономика нараства с годишен темп от около 25%, като генерира приходи от около 1,9 млрд. евро, или 10% от общите туристически разходи в страната, показва проучването.

"Ситуацията е извън контрол", казва Александрос Василикос, ръководител на гръцката хотелиерска камара в сряда, позовавайки се на резултатите от проучванията за най-добрите летни дестинации като островите Крит и Корфу.

"Имаме по-високи наеми, които ощетяват по-бедните, нарушават характера на традиционните квартали ... и създават повече боклуци", казва той.

Хотелиерите искат правителството да определи лимити за общия брой нощувки, които могат да бъдат отдавани под наем на туристи, както и по-високо данъчно облагане и по-строги правила, за да не се запази характера на даден регион. Някои други европейски градове, като Амстердам, са наложили такива ограничения.

Василикос казва, че хотели с високи оперативни разходи са изправени пред нелоялна конкуренция от сектора за споделяне на домовете.

"Секторът на хотелите е свръхрегулиран, докато "споделената икономика "е напълно нерегламентирана в Гърция".

Туризмът възлиза на около една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция, където миналата година са регистрирани около 33 милиона посетители.

В град Ханя на остров Крит, 95 процента от жилищата и апартаментите под наем са регистрирани на платформи за споделяне за туристи, главно за Airbnb, показва проучването на Grant Thornton.

В квартала Кукаки в Атина, близо до древния Акропол, 83% от наличните имоти под наем също са регистрирани за краткосрочни наеми.

Цените на наемите в Атина са нараснали с повече от 9% на годишна база през 2018 г., казва Панайотис Пронцас, който оглавява изследването на Grant Thornton.

Длъжностно лице в камарата, заявява, че собствениците в някои квартали изгонват местни семейства, за да отдават под наем имотите си на туристи чрез Airbnb.

"Наскоро бях изгонен по същата причина", казва официалният представител.