Руският петрол сорт Urals през август се търгува средно за около 70 долара за барел, което е с 10 долара над "ценовия таван" от 60 долара за барел, определен от страните от Г-7, пише в свой документ Международната агенция по енергетика (МАЕ).

По оценка на анализатори от МАЕ, през първата седмица на септември средната цена на Urals е била $75 за барел.

Според МАЕ, увеличението на цената на руския петрол е повлияно от намаляването на износа му спрямо нивото от май, което повиши напрежението на международните пазари на петрол.

В своя доклад МАЕ признава, че превишаването на ограничението на цената може да повлияе на купувачите на Urals, както и на транспортните и застрахователните компании, участващи в превозването му, но подчертава, че "това въздействие върху доставките на руски петрол все още е незначително".

Според разчетите на МАЕ, цената на Urals DAP West Coast India през август се е повишила със $7,74 до $80,47 за барел, което е с $5,03 по-малко от цената на Dubai Crude. През първата седмица на септември този спред се стесни до $4,36 за барел, а цената на Urals на база DAP се покачи до $85,70 за барел.

Международната агенция по енергетика отбелязва, че котировките за Urals на база FOB в пристанищата на Балтийско и Черно море са нараснали по-бързо, отколкото в Индия (Urals DAP West Coast India), поради намаляването през август на цената на фрахта от балтийските пристанища до Западното крайбрежие на Индия - до $6,8 за барел.

"Ръстът на цените на Urals, доставян в Индия, подтикна някои индийски рафинерии да търсят алтернативи от юни. Увеличаването на доставките, главно от страни от Близкия Изток, доведе до намаляване на износа на руски петрол за Индия с 300 хиляди барела на денонощие в сравнение с нивото от април и май - до 1,8 милиона барела на денонощие през август", пише в доклада на МАЕ.

Средната цена на руския петрол за юли превиши "тавана" от $60 за барел - за първи път

Средната цена на руския петрол за юли превиши "тавана" от $60 за барел - за първи път

Средната цена за 7-те месеца обаче е под "тавана"