Средната цена на руския петрол сорт Urals за юли е 64,37 долара за барел, показват данните на руското Министерство на финансите. Тази стойност на показателя е с 18% по-ниска от юли 2022 г. (78,4 долара за барел). Тя обаче е над "тавана" от 60 долара за барел, определен от страните от Г-7 от декември 2022 г.

За юни средната цена за барел Urals беше 55,3 долара за барел, т.е. за месец той е поскъпнал с 16,4%.

Каква е средната цена на руския петрол за юни

Каква е средната цена на руския петрол за юни

За полугодието е дори по-ниска

За периода януари-юли средната цена за барел Urals продаван в чужбина е почти 54 долара, уточняват от руското ведомство.

Министерството на финансите съобщава още, че средната цена за барел North Sea Dated (NSD, съответства на сместа Brent) за юли е 80 долара.

Независимо че цената на руския петрол надхвърли "тавана", наложен от западните страни, засилването на контрола (от страна на САЩ) за спазване на санкциите може да бъде възпрепятствано от измението на баланса на международните пазари на петрол, пише "Комерсант". Сега цените на петрола отново растат, заради очаквания недостиг на фона на намаления добив от Саудитска Арабия и намаления износ на Русия (за да подкрепи цените, Русия обяви намаляване на добива с 500 хиляди барела на денонощие).

САЩ вече ще прилагат "мека тактика" за контрол на цените на руския петрол?

САЩ вече ще прилагат "мека тактика" за контрол на цените на руския петрол?

Какво представлява новият подход и какво цели