Администрацията на президента на САЩ възнамерява да използва "мека тактика", за да принуди участниците на световния пазар на петрол да се придържат към спазване на "тавана" на цените на руския петрол от 60 долара за барел. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници. Строгите мерки могат да повлияят значително на пазара и това няма да е от полза на Джо Байдън, който планира да се кандидатира за преизбиране на изборите през 2024 г., според източниците.

Спот цените на нефта сорт Urals се покачват от 27 юни, като руският суров петрол напоследък се търгува за почти 69 долара за барел. Обаче, както пише Reuters, служителите на Министерството на финансите на САЩ вземат предвид средната месечна цена и според нея налагат ограничения на нарушителите на "тавана" на цените на руския петрол, определен от Г-7 от декември 2022 г.

Досега средната цена беше под 60 долара за барел, а каква е за юли, ще стане ясно в началото на август.

Каква е средната цена на руския петрол за юни

Каква е средната цена на руския петрол за юни

За полугодието е дори по-ниска

Сега администрацията на Джо Байдън възнамерява да разшири обхвата на "играчите" на международния пазар на петрол - търговци, застрахователните компании и собствениците на танкери - за да им напомни за необходимостта да спазват "тавана" на цените на Urals.

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Страната иска да замени (част от) чуждестранните кораби със собствени

Според източниците на Reuters, Русия продава най-големи обеми петрол на Индия и Китай, доставяйки ги с танкери. "Вече имахме такива разговори и те ще продължат", казва източникът на агенцията за разговорите с търговци и собственици на петролни танкери.

Под "мека тактика" в материала на агенцията се имат предвид телефонни обаждания и писма до доставчици на петрол. В тях на участниците на пазара се казва, че ако (искат да) използват услуги на западни компании за превоз (и застраховане) на петрол, трябва да пазят документи за доказателства, че руският петрол е купуван от тях под 60 долара за барел.

Колко по-ниски са цените на руския петрол спрямо международните

Колко по-ниски са цените на руския петрол спрямо международните

Оценката на САЩ

Представители на Министерството на финансите на САЩ по-рано заявиха, че мярката за ограничаване на цените на петрола с произход от Русия е постигнала целта си - да намали приходите в руския бюджет, без да нарушава доставките на енергоресурси на световния пазар като цяло.

По данни на Международната агенция за енергия (МАЕ), руският износ на петрол и петролни продукти е спаднал до 7,3 милиона барела на денонощие през юни - най-ниското ниво от март 2021 година. Приходите на страната от износ на нефт и петролни продукти са паднали до 11,8 млрд. долара.

Руският петрол превиши $65 за барел - за пръв път от въвеждане на "тавана" на цените му

Руският петрол превиши $65 за барел - за пръв път от въвеждане на "тавана" на цените му

Средната му цена обаче е под "тавана"