От началото на годината досега Русия изнася по-големи обеми петрол, отколкото за същия период на миналата година, когато започна военната операция в Украйна - но приходите от петрол за януари-май 2023 г. са паднали почти наполовина в сравнение със същия период на миналата година. Това коментира министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо на конференция "Центърът за нова американска сигурност" (CNAS), съобщи РБК.

По данни на Министерството на финансите на САЩ, в сравнение с другите страни големи износителки на петрол в света, руският петрол се търгува с 25% отстъпка.

Руските власти същевременно инвестират в създаването на собствена морска инфраструктура за доставки на петрол (танкери), за да не използват услугите на западни компании, посочва Адейемо.

Според Министерството на финансите на САЩ, санкциите и контролът върху износа са възпрепятствали доставките в Русия на повече от 10 хил. единици военно оборудване.

Русия стана и най-големият доставчик на петрол за Индия

Вторият по общ обем износител на стоки за Индия, стана и най-големият й доставчик на петрол

Цената обаче е с около 15% по-ниска от тази на другите доставчици

Европейският съюз и страните от Г-7 (САЩ, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия) миналия декември въведоха ценови "таван" за руския петрол - 60 долара за барел, през февруари ограничението беше разширено и за петрола продукти. В отговор Русия забрани доставките на гориво за страни, които определят "таван" на цените, и пренасочи доставките към азиатския пазар.

По данни на компанията за анализи Vortexa, през март Китай и Индия представляват до 91% от износа на риски петрол е бил за Китай и Индия. А през януари руският Urals се търгуваше за 38 долара за барел, т.е. под "тавана" на цената.

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

За първите 5 месеца, бюджетните разходи надвишават тези за същия период на миналата година с 27%