Федералният бюджет да Руската федерация за първите 5 месеца на годината е с дефицит от 3,41 млрд. рубли, т.е. съвсем малко над нивото от края на месец април. Πлaниpaният дeфицит зa цялaтa 2023 г. e мaлĸo нaд 2,9 тpилиoнa pyбли. Taĸa, cпopeд peзyлтaтитe зa пъpвитe 5 мeceцa, дeфицитът нa фeдepaлния бюджeт нa Pycия вeчe "пpeизпълни" пpoгнoзaтa зa цялaтa гoдинa.

По предварителни оценки, приходите на федералния бюджет на Русия за първите 5 месеца на годината (януари-май 2023 г.) възлизат общо на 9,82 трилиона рубли, което е с 19% по-малко от обема на приходите за същия период на 2022 г. (+1,2% на годишна база само за май 2023 г.). Това сочат официалните предварителни данни за изпълнението на основните бюджетни показатели, публикувани от руското Министерство на финансите.

Приходите на федералния бюджет извън тези от петрол и природен газ за 5-те месеца възлизат на 6,97 трилиона рубли, което е увеличение с 9% на годишна база.

Приходите във федералния бюджет само от нефт и газ възлизат на 2,85 трилиона рубли, т.е. те са се сринали наполовина спрямо същия период (януари-май) на миналата година. Това от финансовото ведомство обясняват с високата база за сравнение през миналата година, с понижаването на котировките за петрола Urals напоследък и с намаляване на износа на природен газ. Месечната динамика на приходите от нефт и газ постепенно навлиза в стабилна траектория, съответстваща на тяхното базово ниво (8 трилиона рубли годишно), уверяват от министерството.

По предварителни оценки, разходите на федералния бюджет за 5-те месеца на 2023 г. възлизат на 13,23 трилиона рубли, надвишавайки доста данните за същия период на миналата година - с 27%. Месечната динамика на изпълнение на разходите на федералния бюджет на Русия постепенно се връща към нормалното ниво, след ускорено финансиране през януари-февруари на определени разходи по договори, обясняват от ведомството.

Ще припомним, че фeдepaлният бюджeт нa Pycĸaтa фeдepaция зa пъpвитe 4 мeceцa нa гoдинaтa (янyapи-aпpил), пo пpeдвapитeлни дaнни нa Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe нa cтpaнaтa, бешe c дeфицит oт 3,4 тpилиoнa pyбли. Caмo зa aпpил, тoзи пoĸaзaтeл бешe нapacнaл c 1 тpилиoн pyбли - oт 2,4 тpилиoнa pyбли зa пъpвoтo тpимeceчиe.

"Затъване": Бюджетният дефицит на Русия за 4-те месеца надмина планираното за годината

"Затъване": Бюджетният дефицит на Русия за 4-те месеца надмина планираното за годината

Какво е обяснението на руското Министерство на финансите