Цената на руския петрол сорт Urals на 25 юли достигна 65,42 долара за барел, сочат данни на международната ценова агенция Argus, предоставени на РБК. Последният път, когато Urals струваше повече от $65 за барел, беше през ноември 2022 година, т.е. непосредствено преди въвеждане на ограниченията спрямо тази руска суровина.

А "таванът" на цените (price cap) от $60 за барел, определен от ЕС и други западни страни от декември 2022 г., беше надвишен от Urals на 12 юли.

От началото на декември миналата година европейските страни наложиха ембарго върху вноса на руски петрол и определиха ценови "таван" (към който се присъединиха САЩ, Канада и Япония) за трети страни, включващ и забрана за извършване на "услуги за превоз по вода на суров петрол и нефтопродукти от руски произход по света".

Това означава, че страните, които не са се присъединили към ембаргото за покупки на руски нефт, не би трябвало да го купуват за повече от 60 долара за барел. В противен случай съответните западни компании няма да го застраховат и транспортират (по вода).

Каква е средната цена на руския петрол за юни

Каква е средната цена на руския петрол за юни

За полугодието е дори по-ниска

Министерството на финансите на Русия съобщи в началото на юли, че средната цена на петрола Urals за първото полугодие (януари-юни) на 2023 г. е 52,2 долара за барел. А само за юни средната му цена е 55 долара за барел нефт.

Това означава, че средната цена на продажба на руския петрол в чужбина от началото на налагане на ограниченията досега, е поне с 10% под "тавана", свързан със санкциите.

Колко по-ниски са цените на руския петрол спрямо международните

Колко по-ниски са цените на руския петрол спрямо международните

Оценката на САЩ