За периода от март 2022 г. до средата на 2023 г. страните от Европейския съюз (ЕС) са внесли суровини от Русия на обща стойност 13,7 милиарда евро, съобщава Investigate Europe, позовавайки се на данни от Евростат и Обединения изследователски център на ЕС. Суровините, които се имат предвид, са основно: енергоносители, метали и минерални торове.

Според данните, за първата половина на тази година руската хазна вече е получила 3,7 милиарда евро от износ на суровини за ЕС, една трета от които идват от продажбите на никел, използван за защита на стоманата от корозия.

САЩ увеличиха до нови рекорди вноса на изкуствени торове от Русия

САЩ увеличиха до нови рекорди вноса на изкуствени торове от Русия

Русия е вторият най-голям износител на торове за САЩ

На въпрос, защо още не е забранен вносът на този метал от Русия, специалният пратеник на ЕС за санкциите Дейвид О'Съливан отговоря, че това е "критично важна" суровина, включително за изпълнението на климатичните цели.

Що се отнася до други важни суровини, по данни на Евростат, до септември обемът на износа на руски стоки за страните от ЕС е спаднал до нива, сравними с насрещния поток, което е довело до рязко намаляване на търговския дефицит на ЕС с Русия.

Например делът на доставките на руски петрол във вноса на ЕС е паднал до едва 2%, на природен газ - до 13%, вносът на метали е съкратен наполовина спрямо предишни години, а на минерални торове е една трета. А въглища от Русия ЕС вече изобщо не внася.

Китай отмени наложената преди 14 години забрана за внос от Русия на свинско месо

Китай отмени наложена преди 14 години забрана за внос от Русия на основен вид месо

Причината за забраната