Великобритания стана най-малко привлекателния развит пазар за суверенните фондове година след референдума за излизане от Европейския съюз, сочи проучване на Invesco.

В него са участвали 97 суверенни и пенсионни фонда и централни банки с общо 12 трилиона долара активи. Те са оценили атрактивността да инвестират във Великобритания с 5.5/10 от 7.5 през 2016 г.

Най-атрактивният пазар в Европа е Германия с резултат 7.8, следвана от Италия и Франция с оценка 6.1. В световен мащаб лидер е САЩ с 8/10.

41% от респондентите твърдят, че търсят начини да намалят инвестициите си на Острова, а 54% казват, че ще изчакат, за да видят какви ще са дългосрочните последици от Брекзит преди да вземат решение. Едва 5% отговарят, че търсят как да увеличат инвестициите си във Великобритания.

Фондовете, които имат експозиции на Острова, пострадаха от близо 20-процентния спад на паунда след вота на референдума. Политическата нестабилност остава на високи нива преди третите за последните две години избори, които ще се проведат тази седмица. Последните данни от днес сочат, че консерваторите ще спечелят с 21 места по-малко от нужното за мнозинство.

Инвеститорите се притесняват и относно търговската сделката на Великобритания. Ако такава няма, доходите на домакинствата ще намалеят с поне 1 890 паунда годишно, според последния изследвания.

Ако Великобритания не постигне сделка и трябва да търгува по правилата на Световната търговска организация, търговията с ЕС ще намалее с 40% през следващите 10 години.