Световната банка е увеличила прогнозата си за растеж на руската икономика през 2021 и 2022 г. Заключения за това могат да се направят от доклада за икономиката на региона на Европа и Централна Азия, пише РИА Новости. Според международната финансова организация, икономическият растеж на Русия през тази година може да се доближи до 2,9%.

"Очаква се възстановяването на руската икономика да набере още повече сила през 2022 г. Тогава растежът ще се ускори до 3,2%. Причина за това ще е все по-отслабващото въздействие на пандемията върху икономиката, което постепенно отслабва", се твърди в доклада, цитиран от РИА Новости.

Експертите свързват очаквания растеж със свиването на вътрешната икономика през миналата година (с 3,1%), с предстоящото премахване на ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID-19 в страната, както и с по-масовата имунизация на населението.

Още в края на 2020 г. Световната банка прогнозира, че икономиката на Русия ще започне да се възстановява през 2021 г. с темп, който ще зависи най-вече от влиянието на ваксините срещу Covid-19. СБ обаче предупреждава, че за руските банки най-лошото може би тепърва предстои.

Зависимата от износа на суровини руска икономика понесе тежък удар през 2020 г. на фона на срива в цените на петрола, който е основната й износна стока, както и заради последиците от коронакризата, която забави бизнес активността.

Институтът за развитие в страната прогнозира, че икономиката на Руската федерация ще нарасне с 2,6% през тази година и с 3 през следващата. Експерти от Министерството на икономиката предполагат, че до края на 2021 г. ръстът ще бъде минимум 3,3%.

Прогнозата за България

В началото на годината Световната банка прогнозира, че българската икономика ще нарасне с 3,3% през 2021 г. след спад с 5,1% през миналата година. През 2022 г. икономиката на страната ни трябва да отбележи скок от 3,7%, връщайки се към нивото си на растеж през 2019 г.