Глобална пандемия и рецесията, което идва заедно с нея, масово компрометира нашия социален и икономически капацитет да преминем към по-социални и екологични управленски политики.

Точно когато бизнес лидерите трябва да си сътрудничат и да прилагат визия за предефиниране на ролята си в обществото, те бяха "хвърлени" в безпрецедентна борба за спасяване на работни места и избягване на фалити.

В същото време, точно когато хората спешно се нуждаят от политически лидери, които да поставят международните основи за по-социални управленски политики, те са изправени пред предизвикателството да спасят хиляди животи, пише South China Morning Post.

Точно както нашите правителства трябва да си сътрудничат за справяне с пандемията и свеждането до минимум на вредата върху нашите икономики, така и перспективите за международно сътрудничество са вероятно по-лоши, отколкото във всеки един момент през последните седем десетилетия.

Вече три години политиката от Белия дом разклаща основите на международното сътрудничество и на институциите, създадени след Втората световна война за осигуряване на сътрудничество. Две години търговска война отслаби всички икономики, задълбочи рецесията, в която изпаднахме, и отслаби способността ни за възстановяване.

Щети, невиждани досегаТова ще бъде сериозно предизвикателство - много групи са засегнати по различен начин: докато много привилегировани професионалисти, работници, и държавни служители, не се сблъскват с нищо повече от едно неудобство да работят от дома, милиони са наети на лошо платена работа в ресторанти, магазини, хотели и туристически фирми, които затъват.

Други, в сферата на здравеопазването, работят денонощно, изложени на страха от коронавируса, рискувайки живота си. Програмите за подкрепа на правителствата в някои държави, насочени към големи компании и тези, които са официално заети, се оказват безполезни.

Възрастните хора са основните жертви на коронавируса, но младите са основните жертви на спирането на икономиката, с опасност образованието и работата им.

Коронавирусът не подминава богатите

И това се случва навсякъде, включително в богатите западни страни, които имат силни икономики, доверени правителства, добри здравни системи и оборудвани болници. Но някои вече издъхват.

Дори само подкрепата за тези, които най-много се нуждаят или заслужават, би било огромно предизвикателство само по себе си, като вземем предвид и задълбочаващата се рецесия.

Възстановяването на Китай от коронавируса не означава нищо, когато останалите световни икономики са в дълбока рецесия, границите са затворени за милиардите стоки, които Китай трябва да продаде на потребителите, пише изданието.

Примерът на Китай 

Китай сега искат да демонстрира пред света, че справянето с вируса е превъзходен модел не само за победа срещу него но и за управление на икономиката.

Пекин може да даде добър пример: шест провинции около Хубей, които понесоха основната тежест от коронавируса, са с размер на средни европейски икономики, показаха как могат да се справят и и нещо повече да имат само шепа смъртни случаи.