Световните цени на основните храни и суровини през 2020 г. бяха най-високите през последните три години. Това съобщи в четвъртък Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO) въз основа на данни от индекса на цените на храните на FAO.Показателят отразява месечните промени в международните цени на основните хранителни продукти.

Индексът се покачи до 107,5 пункта през декември, което е с 2,2% повече от ноември, когато индексът беше регистриран на най-високото си ниво от близо шест години.

Средната стойност за индекса за 2020 г. е с 3,1% по-висока в сравнение с 2019 г. Но както обаче е посочено в доклада на FAO, той е с 25% по-нисък от индекса на историческите рекорди, записан през 2011 г.

Според последния доклад на FAO индексът на цените на растителните масла се е увеличил с 4,7% през декември, достигайки най-високото ниво от септември 2012 година.

Индексът на цените на зърното също продължи да расте, като се увеличи с 1,1% в сравнение с ноември и с 6,6% в сравнение със средното ниво през 2019 г. Както обясняват експертите на FAO, възходящата тенденция при износните цени на пшеница, царевица и ориз е продиктувана от несигурност относно прогнозираните добиви и метеорологичните условия в Америка, както и в Русия.

Индексът на цените на млечните продукти се покачи с 3,2% през декември в сравнение с ноември. Показателят се увеличава седем поредни месеца поради повишеното търсене на фона на високото вътрешно потребление на този вид продукти в страните производителки.

FAO не е склонна да свързва повишаването на цените на хранителните продукти единствено с пандемията, която е довела главно до някои смущения и забавяния в доставките. Според експертите на организацията динамиката на цените зависи преди всичко от съотношението на търсенето и предлагането.