Транспортните разходи за средно големи петролни танкери от САЩ до Европа са близо до най-високите нива от две години заради промени в търговските потоци на фона на войната на Русия в Украйна и по-малкото налични кораби в световен мащаб.

Цените за кораби, плаващи от американския залив до северозападна Европа, скочиха до почти 57 000 долара тази седмица - повече от 12 пъти над нивото нивото от началото на годината според данни от Baltic Exchange. Танкерите обикновено пренасят около 600 000 барела суров петрол.

Драматичното увеличение на тарифите за доставка от САЩ до Европа се дължи и на промени в търговските пътища според Business Insider, като маршрутите са били отклонени от Западна Европа към Азия и Латинска Америка.

Сега анализаторите прогнозират още по-високи цени на танкерите, докато Европейският съюз се готви да наложи санкции върху руския петрол през декември, което допълнително нарушава маршрутите и пазарите.

Цените на петрола паднаха с около 30% през последните два месеца на фона на опасения от рецесия, понижаване на перспективите за търсене, стабилно руско производство и връщане 1,2 милиона барела на ден от Либия.