Цените на петрола намаляват във вторник на фона на влошената перспектива за търсене поради продължаващата висока честота на заразата от COVID-19 и бавната ваксинация.

Новите огнища в Китай застрашават потреблението на горива в страната, което традиционно се увеличава по време на лунните новогодишни празници, отбелязва Bloomberg. Китайските власти настояват хората, които обикновено пътуват по това време на годината, да спрат да пътуват, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

Мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта към 9,20 ч. българско време на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с 0,26 долара до 55,62 долара за барел. В хода на търговията в понеделник Brent поскъпна с 0,47 долара (0,9%) до 55,88 долара за барел.

В същото време цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спада с 0,23 долара до 52,54 долара за барел. По време на предишната сесия договорът се повиши с 0,5 долара (1%) до 52,77 долара за барел.

Сезонът на туристическите пътувания в Китай, свързан с Лунната Нова година, започва на 28 януари. Според експерти през 2021 г. ще има около 1,7 милиарда пътувания, което ще бъде с 40% по-малко от 2019 г., но с 15% повече от 2020 гоидна.

"Търговците се опитват да преценят как ограниченията върху движението на китайски граждани ще повлияят на потреблението на петрол", каза анализаторът от Axi Стивън Инес.

Според графика доставките на руски петрол Urals от Приморск през февруари ще възлизат на 2,2 милиона тона, което е с 29% по-малко от януари.

В същото време стана известно по-рано, че Ирак планира да намали производството на суровината през януари - февруари, за да компенсира нарушението на квотите по споразумението за ограничаване на добива OPEC +, определени миналата година.