Терористичният атентат в Истанбул вчера отне живота на 10 души, като всички те бяха чуждестранни туристи. Бомбата в сърцето на най-големия европейски град не само уби тези невинни хора, но и удари една индустрия, която се изчислява на 32 милиарда долара.

През 2015 г. най-голям принос за ръста в туристическия сектор на Турция имаха руските и немските туристи. Благодарение на тях южната ни съседка се превърна в шестата най-популярна дестинация за почивка в света.

Въпреки това в последно време се усеща отлив на руските посетители от средиземноморските курорти в Турция заради обтегнатите отношения между Москва и Анкара.

Турция не може да компенсира загубите от отлива на руските туристи

Турция не може да компенсира загубите от отлива на руските туристи

Те могат да спаднат от 4 млн. на 3,5 млн. души  

Сега вече може да намалеят посещенията и на германци в страната, тъй като по-голямата част от загиналите в Истанбул са граждани на европейската страна.

Туристическият сектор ще се изправи срещу още по-големи загуби през 2016 г. причинени най-вече от намаляването на германските посетители, които са най-многобройните туристи в Турция”, коментира Наз Масраф, който е консултант по политически въпроси в Eurasia Group, цитиран от Business Insider.

"Проблемите в сигурността ще окажат негативно въздействие върху туризма, което от своя страна ще удари доверието в икономиката на страната", смята още той.

Властите в южната ни съседка планираха да заложат на туристическия сектор след колапса на развиващите се пазари на фона на политическите сътресения в страната. Този план обаче надали ще се осъществи, тъй като миналата година беше първата от 2006 г. насам, през която секторът не отчете ръст.