Дори на фона на усилията за декарбонизация на световната икономика, петролът все още остава един от най-важните ресурси в света. Той идва от малко на брой държави, което може да бъде източник на икономически и политически проблеми в световната икономика.

Три страни отговарят за 40% от световното производство на петрол

През 2023 г. Съединените щати, Русия и Саудитска Арабия колективно са с общо производство от 32,8 милиона барела на ден.

Трите държави постоянно доминират в производството на петрол от 1971 г. насам. Водещата позиция обаче се редува между тях през последните пет десетилетия.

Общото производство на следващите три най-големи производители Канада, Ирак и Китай достигна 13,1 милиона барела на ден през 2023 г., надминавайки само производството на Съединените щати. 

Това са най-големите производителки на петрол:

Производители 2023 Милиона барела на ден
САЩ 12.9
Русия 10.1
Саудитска Арабия 9.7
Канада 4.6
Ирак 4.3
Китай 4.2
Иран 3.6
Бразилия 3.4
ОАЕ 3.4
Кувейт 2.7
Други страни 22.8

Данни: Visial Capitalist

Поне в близко бъдеще не се очертава някоя да надмине рекордното производство, постигнато от САЩ през 2023 г., защото никой друг производител не е достигал дневен капацитет от 13 милиона барела.

Търсенето на петрол в света ще достигне пик след 2030-а според най-големия търговец

Търсенето на петрол в света ще достигне пик след 2030-а според най-големия търговец

Засега енергийният преход напредва по-бавно, отколкото се смяташе

Държавната Saudi Aramco на Саудитска Арабия се отказа от плановете за увеличаване на производствения капацитет до 13 милиона барела на ден до 2027 г.

Анализаторите прогнозират, че САЩ ще запазят позицията си на водещ производител на петрол тази година. Macquarie Group смята, че производството на петрол в САЩ се очаква да достигне рекорден темп от около 14 милиона барела на ден до края на годината.