Цените на петрола се покачват във вторник сутринта след новината, че лидерите на страните от ЕС са се споразумели за частична забрана на вноса на руски петрол.

Днес към 9:25 ч. българско време юлските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $2,33 до $124,03 за барел. В резултат на търговията в понеделник цената на тези договори се повиши с $2,23 до $119,43 за барел.Търговията с юлските контракти приключва във вторник, докато цената на по-активните августовски фючърси се покачва с $1,80 (1,53%) до $119,40 за барел.

Юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент поскъпнаха с $4,07, до $119,14 за барел. В петък WTI се повиши с $0,98 (0,9%) до $115,07 за барел, като търговия в понеделник не се проведе поради празник в САЩ.

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС се договориха за ембарго върху две трети от петрола, доставян от Русия, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Тези санкции ще засегнат пряко 75% от руския внос на петрол, а до края на годината 90% от обема на руските петролни доставки ще бъдат под забрана за внос в Европа", добави той.

Решението за налагане не на пълно, а на частично ембарго е компромис, тъй като Унгария, която е силно зависима от руските енергийни ресурси, се противопостави на санкциите. По-рано анализаторите на JPMorgan писаха, че пълното отхвърляне на руския петрол може да доведе до поскъпването му до 185 долара за барел.

"Доставките на петрол по тръбопроводи не са включени в новия пакет от санкции, но ембаргото за морските доставки все пак е значителна мярка, тъй като осигуряват около две трети от вноса на петрол в ЕС от Русия", каза експертът по енергийния пазар в Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар.