Цената на суровия петрол сорт Brent падна под 74 долара за барел, а тази за американския еталон WTI под 70 долара в понеделник сутринта, като се понижи за трета поредна сесия, тъй като предпазливостта доминираше в настроенията преди тежката календарна седмица, доминирана от данните за инфлацията в САЩ и решението на Федералния резерв за лихвения процент.

Постоянните опасения относно растежа на китайското търсене също натежаха на пазарите, тъй като по-слабите от очакваното икономически данни сочеха труден път на възстановяване за най-големия вносител на суров петрол в света. От страна на предлагането износът на руски петрол за Китай и Индия се увеличи дори след прилагането на ембаргото на Европейския съюз и механизма за ограничаване на цените на Г-7, който започна в началото на декември, съобщи Ройтерс. Тези "мечи" фактори засега надделяха над усилията на Саудитска Арабия да повиши цените чрез намаляване на допълнителен 1 милион барела на ден производство на петрол през юли.

Към 9:15 часа българско време европейският петрол Brent се търгува на лoндoнcĸaтa бopca ІСЕ Futurеѕ пo $73,81 зa бapeл, ĸoeтo e c $,97 пo-евтино oт цeнaтa пpи зaтвapянe нa пpeдxoднaтa cecия.

Цeнaтa нa юлcĸитe фючъpcи зa aмepиĸaнcĸия eтaлoн WТІ пpи eлeĸтpoннaтa тъpгoвия нa Hюйopĸcĸaтa cтoĸoвa бopca (NYМЕХ) в същото време спадна c $0,67, дo $69,50 зa бapeл.