Цените на еталонните световни марки петрол продължават да се понижават в четвъртък сутринта. На търговете в сряда те първо нараснаха на базата на данните, че миналата седмица стоковите петролни запаси в САЩ са паднали до минималната си стойност през настоящата година.

По-късно обаче котировките се понижиха, тъй като търговците са загрижени за перспективите пред световната икономика, която може да изпадне в рецесия, което ще доведе до намаляване на търсенето на гориво, съобщава MarketWatch.

Към 9:18 часа българско време майските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,24 до $78,03 за барел. В сряда цената на европейския сорт спадна с $0,37 (0,5%) до $78,28 за барел.

Майските фючърси за американския етаон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) бяха по-евтини с $0,09, до $72,88 за барел. По време на предишната сесия цената на тези договори спадна с $0,23 (0,3%) до $72,97 за барел.

Стоковите резерви от петрол в САЩ миналата седмица са намалели със 7,49 млн. барела - до 473,69 млн. барела, съобщи енергийното министерство на страната. Запасите от бензин са намалели с 2,9 милиона барела, докато дестилатите са се увеличили с 281 000 барела.

Експертите очакваха увеличение на запасите от петрол с 1,75 млн. барела, както и намаляване на запасите от бензин и дестилат съответно с 2,25 млн. барела и 1,55 млн. барела.

"Комбинацията от по-висока активност на рафинериите, по-нисък внос и продължаващ растеж на износа доведе до значително намаляване на петролните запаси", каза Мат Смит, водещ петролен анализатор в Kpler за Америка.

Като цяло петролният пазар е "изпълнен с притеснения, тъй като банковата криза и проблемите с ликвидността" остават, каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в The Price Futures Group.