Цената на фючърсите за суровия петрол сорт Brent се задържа близо до $80 за барела, а американският WTI се търгува около $74 за барел в четвъртък сутринта.

Двете референтни световни марки загубиха около 3% в предишната сесия, оставайки под натиск, тъй като протоколите от последното заседание на Федералния резерв показаха, че членовете на регулатора до голяма степен са съгласни да продължат да повишават лихвените проценти, за да върнат инфлацията в рамките на целта от 2%. Затягането на финансовите условия повишава риска от глобална рецесия, която подкопава търсенето, пише Тrading Еconomics.

Към 9:20 часа българско време цената на сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачва с 0,24 долара, до 80,84 долара за барел.

В същото време американския суров петрол WTI се тъгува по 74,07 долара за барел, което е с 0,12 по-скъпо от края на вчерашната сесия.

Данните за състоянието на енергийните резерви показаха, че стоковите запасите от суров петрол в САЩ са скочили с 9,9 милиона барела миналата седмица, далеч надхвърляйки очакванията за увеличение от 1,2 барела.

Цените на петролния пазар от друга страна се поддържат от очакванията за по-трудни глобални доставки и нарастващо търсене от Китай. Русия наскоро обяви планове да намали добива с 500 000 барела на ден през март или около 5% от общото производство, като реакция на западните санкции.