Цените на петрола се понижават умерено в петък сутринта, приключвайки предишната сесия с малък минус поради опасения относно въвеждането на нови блокирания в Китай.

Към 9:10 часа българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $122,70 за барел, което е с $0,37 по-малко от края на предишната сесия. В хода на сесията в четвъртък тези дотовори поевтиняха с $0,51 до $123,07 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $121,26 за барел, което е $0,25 по-евтино от затварянето на предходната сесия. Вчера цената на тези договори падна с $0,60 до $121,51 за барел.

Властите в Шанхай, които премахнаха блокирането в началото на юни, обявиха намерението си да затворят седем квартала на града в събота за масови тестове за COVID-19, съобщи Bloomberg. Новите ограничения поставят под въпрос перспективите за възстановяване на търсенето на петрол в Китай, смятат експерти.

Междувременно по-рано Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че запасите от петрол в страната са се увеличили с 2,02 милиона барела миналата седмица, докато запасите от бензин са намалели с 812 хиляди барела.

"Не очакваме цените на петрола да паднат през следващите месеци, тъй като пазарът на бензин изглежда ще продължи да се свива, тъй като летният сезон на шофиране се задейства", каза анализаторът на ING Уорън Патерсън.