Цените на петрола се стабилизират във вторник сутринта, след като достигнаха върховете си за последните две седмици през вчерашния ден.

Към 9:15 часа българско време майските фючърси за Brent поевтиняват с $0,26 на лондонската борса ICE Futures, до $77,85 за барел. По време на търговията в понеделник европейския сорт поскъпна с $3,13 (с 4,2%) до $78,12 за барел.

Цената на майските фючърси за американския петрол WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) расте в същото време с минималните $0,03, до $72,84 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $3,55 (с 5,1%), достигайки $72,81 за барел.

Котировките за сорта Brent подскочиха предишната сесия, тъй като правен спор спря около 400 000 барела на ден от износа на петрол от пристанището Джейхан в Турция, затягайки петролния пазар. Цените също така получиха тласък от положителните новини около банковия сектор, пораждайки надежди, че най-лошото от последните банкови сътресения може да е приключило, пише. Trading Economics.

Очакванията, че Федералният резерв скоро ще прекрати кампанията си за затягане на паричната политика и оптимизмът около възстановяването на търсенето в Китай също подкрепиха цените. Въпреки това международният петролен бенчмарк се търгува близо до най-ниските си нива от декември 2021 г., тъй като нарастващите страхове от рецесия в САЩ и устойчивото руско предлагане натежаха на пазара. JPMorgan Chase & Co. прогнозира Brent да падне под $60 за барел в близко бъдеще, както съобщава Bloomberg.

Въпреки това анализаторите продължават да се страхуват от възможността за рецесия в американската икономика, което има задържащ ефект върху пазара, коментира Trading Economics.