Цените на петрола от еталонните световни марки нарастват умерено в сряда сутринта. Пазарните участници очакват публикуването на данни от Министерството на енергетиката на САЩ да отчетат спад на енергийните резерви в страната през предпоследната седмица на годината.

Към 9:05 часа. българско време февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,16, до $79,1 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти се вдигна с $0,34 (0,4%), до $78,94 за барел.

В същото време цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI се повиши при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $0,09, до $76,07 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $0,41 (0,5%) до $75,98 за барел.

Цените на петрола се задържат близо до месечните върхове на фона на силен пазарен апетит към риска. В същото време търговците продължават да оценяват новините относно разпространението на новия вариант Омикрон на коронавируса и последиците от него за икономиката, пише Trading Economics.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват, че стоковите запасите от петрол в САЩ са паднали с 3,09 милиона барела през последната седмица. На терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, запасите се увеличиха с 1,594 милиона барела.

Търговците също така очакват следващата среща на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ на 4 януари, тъй като този алианс трябва да реши дали да продължи с планираното увеличение на производството с 400 000 барела на ден през февруари.