Цените на петрола се повишават в понеделник сутринта след значителен спад в петък и след резултатите от търговията през цялата изминала седмица. Страховете на пазара, свързани с възможно намаляване на търсенето на енергийни ресурси в света, остават и този фактор вероятно ще продължи да оказва натиск върху петролния пазар, отбелязва Bloomberg.

Китайският президент Си Дзинпин в речта си на 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай даде да се разбере, че властите в страната ще продължат твърдата си политика за ограничаване на разпространението на COVID-19, който вече сериозно отслаби икономиката през 2022 година.

Към 9:20 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачиха с $0,70 - до $92,33 за барел. По време на търговията в петък цената на тези контракти падна с $2,94 (3,1%) до $91,63 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI към същия момент поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,89, до $86,50 за барел. По време на предходната сесия тези догоори поевтиняха с $3,5 (3,9%) до $85,61 за барел.

Ката цяло през миналата седмица цената на Brent се понижи с 6,4%, а на WTI - със 7,6%.

"Инерцията, която виждаме днес, вероятно ще бъде краткотрайна, тъй като няма ясна причина за ценово рали. Инвеститорите в момента може да виждат печеливши възможности на пазара след резкия спад от миналата седмица", каза основателят на Vanda Insights Вандана Хари.