Цените на петрола в четвъртък сутринта се понижават след значителния им ръст в сряда на фона на данните за състоянието на запасите в САЩ, показващи по-малко от очакваното увеличение.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса днес сутринта спадна до $62,24 за барел, с $0,16 под нивото от закриването на търговията в сряда. Вчера цената на тези контракти се покачи с $1,49 (2,45%), до $62,40 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,14 - до $56,67 за барел. В края на търговията в сряда тяхната цена се бе повишила с $1,66 (3%), до $57,01 за барел.

Официалните данни на енергийното министерство, публикувани в сряда, показват, че стоковите запаси от суров петрол в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 1,38 млн. барела. Преди това Американският институт съобщи на базата на доброволно събираната информация, за значително по-голям ръст на запасите - 5,95 млн. барела.

Резервите на терминала в Кушинг, където се съхранява търгувания на NYMEX петрол, през миналата седмица са спаднали с 2,3 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ не се е изменил, оставайки на рекордното равнище от 12,8 млн. барела на денонощие.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се усложниха, след като Конгресът прие законопроект за ситуацията в Хонконг. Китай, като определи това като намеса във вътрешните работи на страната и отправи официален протест.

Стана ясно, че подписването на първата част от търговското споразумение между двете най-големи икономики може да бъде отложено за следващата година. Тази неяснота хвърля сянка върху перспективите на глобалния растеж и съответно върху потреблението и търсенето на петрол.