Цените на петрола в петък растат на фона на позитивните новини около търговските проговори между САЩ и Китай. Агенция Bloomberg съобщило, позовавайки се на свои източници, че президентът Доналд Тръмп е съгласувал първия етап на търговското споразумение между двете най-големи икономики в света.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $64,68 за барел, с $0,48 над нивото при закриването на вчерашната сесия. В четвъртък цената на тези и контракти се вдигна с $0,48, до $64,2 за барел.

Американският еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с $0,29 - до $59,47 за барел. Вчера в хода на търговията котировките се покачиха с $0,42, до $59,18 за барел.

По данни на Bloomberg, Трамп е одобрил т. нар. първи етап на търговска сделка с Пекин, което ще позволи да се предотврати влизането на 15 декември на новите вносни мита за китайските стоки с обем на около 160 млрд. долара.

По данни на Politico, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер и китайският посланик във Вашингтон могат да подпишат това споразумение още в петък.

The Wall Street Journal съобщи, че американската страна е предложила на Китай да намали два пъти действащите мита върху китайския експорт с общ обем около 360 млрд. долара годишно, както и да отмени новият кръг допълнителни мита от 15 декември.

Прогресът в преговорите, намаляването на действащите мита са ключов фактор за потенциалното увеличаване на търсенето на петрол. Но, вероятно това няма да бъдат достатъчно да се балансира свръх предлагането на суровината в началото на 2020 година, отбелязват експертите.