Цените на петрола продължават да се понижават в сряда сутринта, след като предишния ден достигнаха най-ниските си нива за изтичащия ден месец май.

Към 9:12 часа българско време юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $73,58 за барел, което е с $0,12 по-евтино от затварянето на предходната сесия. Във вторник стойността на тези договори падна с $3,53 (4,6%) до $73,54 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се понижи с $0,01, до $69,45 за барел. В резултат на последната сесия цената на контрактите се намали с $3,21 (4,4%) до $69,46 за барел.

Според пазарните данни на Dow Jones и двете референтни световни марки петрол затвориха вчера на най-ниските си ценови нива от 4 май.

Вниманието на търговците все още е насочено към ситуацията с тавана на дълга на САЩ. В сряда се очаква гласуване в Камарата на представителите на проектоспоразумение, постигнато от президента Джо Байдън и председателя на долната камара на Конгреса, републиканеца Кевин Маккарти, след което документът ще отиде за разглеждане в Сената.

Освен това пазарът оценява макроикономическите данни от Китай. Публикуваният днес официален майски индекс на мениджърите по покупките (PMI) в производствената сфера не достигна прогнозата на анализаторите от 49,4 пункта, падайки до петмесечно дъно от 48,8 пункта от 49,2 пункта през април.

Слабата статистика засили страховете за забавяне на икономическия растеж в Китай, най-големият вносител на петрол в света, пише Trading Economics.