Борсовата цена на природния газ в Европа днес падна до най-ниското си ниво от юли 2021 година. Априлските фючърси върху индекса на най-големия европейски хъб TTF, паднаха само за ден с почти 4%, дори под 450 долара за хиляда кубически метра, по данни на базираната в Лондон борса ICE, съобщи Лента.ру.

Предишният рекорд в посока надолу беше при търговията на 3 март. Тогава цената на фючърсите падна под 500 долара за хиляда кубически метра, за първи път от 23 август 2021 година.

През тази зимата цените на газа в Европа паднаха доста значително. На 30 ноември 2022 г. фючърсите се търгуваха на ниво от 1550 долара за 1000 кубически метра, а на 28 февруари търговията приключи при 515 долара за 1000 куб. метра. На този ден също така, цените на бензина "на едро" в Европа достигнаха 505 долара за първи път от края на август 2021 година.

Според енергийни анализатори, основни причини за спада на цените на газа в Европа са стабилните доставки на втечнен природен газ (LNG) и топлата зима в Европа - което позволи на страните от ЕС да избегнат енергийна криза. Същевременно запълняемостта на газовите хранилища в ЕС като цяло е малко под 60%.

Норвегия е с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Европейската страна с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Страната почти е утроила приходите си спрямо 2021-а година

Цените на газа в Европа може дори да продължат да падат, смята Владимир Демидов, независим експерт и наблюдател на енергийните пазари.

По думите му, към края на февруари средната заетост на подземните газови хранилища в Европа като цяло е била малко под 60%, което е с почти 45% повече от средната стойност на показателя в края на зимата за последните 5 години - което е "фантастичен резултат".

"Това се обяснява по следния начин - има сравнително ниско потребление на газ в Европа, както поради климатичните условия, така и защото индустрията и хората започнаха да ползват по-малко синьо гориво. В тази връзка, на много от домакинствата им се наложи да пестят, а пък много фирми намалиха потреблението на газ или просто спряха работа", казва Демидов пред Лента.ру.

Що се отнася до цените на газа в Европа през следващите няколко месеца, експертът смята, че те може да продължат да падат.

"Мисля, че цената на газа може да падне до 350 долара за 1000 куб. метра до май. В Европа сега има много газ, останал в газохранилищата, така че ако цената му нарасне значително, то това може да се случи през втората половина на годината", обяснява енергийният експерт.

Какви са огромните печалби на петролните и газови компании в света за миналата година

Какви са огромните печалби на петролните и газови компании в света за миналата година

Оценката е на МАЕ