Цените на референтните световни марки петрол във вторник продължават да се покачват, след като изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер обяви, че търсенето се възстановява на някои пазари. Инвеститорите също продължават да наблюдават приемането на нов пакет от мерки за подкрепа на икономиката на САЩ.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата на ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 45,17 долара за барел, което е с 0,18 долара (0,49%) по-високо от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,59 (1,3%) до $ 44,99 за барел.

Фючърсите на американския еталон WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачват с $0,28 , до $42,22 за барел. Вчера стойността на тези договори се увеличи с 0,72 долара (1.8%) до $41,94 за барел.

Ден преди това оптимизмът на инвеститорите беше подкрепен от изявлението на ръководителя на Saudi Aramco, който в неделя отбеляза, че търсенето на бензин и дизелово гориво в Китай "почти се върна на нивото", наблюдавано преди пандемията. Според Насер глобалното търсене сега възлиза на около 90 милиона барела на ден. Ръководителят на саудитската петролна компания прогнозира ръста му до 95-96 милиона барела на денонощие до края на годината.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник, че се надява тази седмица да се постигне споразумение между Белия дом и Конгреса за новите мерки за подкрепа на икономиката на страната, съобщава CNBC.

В същото време ежедневното увеличение на случаите на коронавирус в света намалява три дни подред и през миналата неделя то е малко над 224 хиляди нови случая, пише S&P Global Platts, позовавайки се на данни от университета Джонс Хопкинс.

В САЩ разпространението на болестта също се забавя. По-малко от 50 хиляди нови случая са регистрирани в страната в неделя, в сравнение със 77,26 хиляди на 26 юли.